Followers

Sunday, June 4, 2017

UMRAH PERTAMAKU - PROLOG

Kami memang dah lama rancang untuk menunaikan Umrah tahun ni. Erm, sebenarnya tak adalah lama sangat, baru tahun lepas rancang. Sampaikan bila Hana buat keputusan nak resign tahun lepas pun, mama halang. Mama kata, nanti kalau kakak resign, dapat ke cuti dekat tempat kerja baru? Tak ada AL. And I was so confident saying like this:

Diaorang bagi cuti ke tak, akak tetap cuti. Tiket flight dah beli, takkan nak cancel? *masa tu belum jumpa travel ejen lagi, kemain yakin cakap tiket flight dah beli!* 

Dan, Hana pun tender surat resign. Dalam hati terfikir, aku baru start kerja, ada ke AL? Erm, kena UL lah nampaknya ni. *hari tu kemain yakin kan?* Entah macam mana, minggu nak pergi tu, ada training SAP. SAP tu tentang sistem baru yang digunakan untuk gantikan sistem yang kami guna sekarang. Ikutkan, kata mereka cuti dibekukan tapi tidaklah pulak teman tahu. 

Hana ingat lagi, dengan tegasnya Hana kata dengan manager. I dah beli tiket. I juga dah inform you dua bulan awal. You tak inform I pun, cuti dibekukan. Manager Hana speechless and mereka tak dapat halang Hana pergi. No reason untuk halang. Alah, setakat SAP tu di hujung jari. *balik Malaysia, tergagau belajar sistem tu*. Syukur alhamdulillah, dapat pergi dengan aman.

Flight kami pukul 3.00 petang 15 April 2017. Kami ikut Rabbani Travel and Tour. Pakej dia menarik. Abang jiran kami yang cadangkan RTT. Kalau nak tahu, boleh layari facebook mereka. Klik Sini. 

Kami kena sampai awal dekat KLIA. Dalam pukul 10.30 pagi dah sampai sana. Masa inilah, nak check in bag, dengar taklimat dan sebagainya. Masa itu juga, barulah kami dapat passport dan boarding pass. Selesai semuanya, kami dibenarkan untuk pergi makan atau berjalan-jalan dulu sebelum berkumpul semula. Kalau tak silap, dalam pukul 1.30 macam tu *Hana lupa exact time*, kami dah bergerak nak menaiki kapal terbang. 

sumber: facebook RTT 
sumber: facebook RTT

Mama, Hana dan Ayah bersama dengan mak cik dan keluarganya. Kami pergi berempat aje. 


Itu Hana dan ayah Hana. Sama tak muka kami? 
Masa kami nak bertolak tu, dah masuk waktu Zohor. Disebabkan semuanya terkejar-kejar, kami tak sempat nak solat di ruang menunggu. 

Mana tidaknya, tandas jauh dengan tempat menunggu. Jemaah perempuan pula ramai. Sekali kami masuk tandas tu, fuhh penuh!

Akhirnya, kami solat dekat atas kapal terbang. Disebabkan kami dijangka sampai dalam waktu isyak, kami pun jamak dan qasar Zohor/Asar. Nanti bila tiba di sana, kami jamak dan qasar Maghrib/Isyak pula. 

Kapal terbang yang kami naiki adalah Saudia. Servis dia memang tip top. Pramugari dia baik dan comel. Mama suka betul dengan seorang pramugari ni. Dia tak adalah cantik macam Miss Universe tapi wajah dia manis. Dia suka senyum. Berkenan sungguh mama. Kalau Hana ada abang, mesti dah dikenenkannya tu. Ada adik, mujurlah adik Hana tu baru 21 tahun. Makanan yang disediakan pihak Saudia pun sedap-sedap. 

Perjalanan kami mengambil masa lapan jam. Dalam tempoh nak sampai, ada yang tidur, ada yang membaca dan ada yang menonton filem. Dan, disebabkan kami akan terus ke Mekah, makanya bila kapal terbang lalu sahaja tempat miqat, kami pun berniat Ihram. Jemaah lelaki awal-awal lagi, dah bertukar pakaian - pakai ihram. 

Usai niat ihram, berpantanglah kami. Apa pantangnya? Kenalah hadiri kursus umrah. Barulah jelas. Kalau langgar pantang larang, kena dam. Klik sini untuk tahu pantang-larang ihram. 


sumber: mr google

Sampai di Jeddah, kami kena berurusan dengan pihak imigresen. Mujurlah semuanya berjalan lancar. Hana pula kena mengekor ayah sepanjang proses tu. Ya lah, Hana datang dengan mahram. Kalau tak ikut ayah, nanti susah pula Hana nak masuk. Mama takpe. Mama dah lebih 45 tahun, dah boleh independent. 

Usai semuanya, kami pun menaiki bas yang telah ditetapkan. Ada dua bas semuanya. Bas A dan Bas B. Kami sekeluarga dapat Bas B. Mutawif yang akan bimbing kami, Ustaz Ahmad namanya. Comel orangnya. Ada dua orang puteri kalau tak silap. Beliau dah lama menetap di sana rasanya *again, Hana lupa*. 

Kebetulan, Ustaz Ahmad tu merupakan anak angkat kepada abang jiran kami. Ada dua orang lagi, Ustaz Fattoni *Kalau tak silaplah namanya tu. Hana baru perasan beliau, masa hari akhir dekat Madinah* dan Ustaz Ismail *kami berurusan dengan beliau masa nak pergi umrah ni*. 

Alhamdulillah, urusan kami dipermudahkan. 


SALAM RAMADAN

 

sumber: mr google

Hari ini sudah masuk hari ke-8 kita melalui bulan ramadan, bulan pahala, bulan ibadah dan bulan baraqah. Alhamdulillah, masih berpeluang untuk merasainya. Tak terlambat lagi nak kata Ahlan wa sahlan ya Ramadan, kan?

Ahlan wa sahlan ya Ramadan

Reader' semua apa khabar? Semoga semuanya sihat wal afiat. Erm, lama kan Hana tak update apa-apa dekat dalam blog ni? Bukan tak nak update tapi tak tahu nak update apa. Since CKET terbit, Hana tak start menulis pun. Ada lah tulis beberapa mss tapi tak jumpa penghujungnya *masalah biasa Hana dan penulis lain, kan?* 

ONC 2.0 tu pun masih dirombak-rombak sebab ONC 2.0 tu percubaan Hana yang pertama nak buat misteri/thriller. Harap menjadilah. Menjadi untuk tahun bila? Hanya Allah yang tahu. 

Oh ya, beberapa hari ni banyak berita kematian yang dikhabarkan di media, akibat kecuaian pemandu van yang tidak berlesen, tentang adik pegawai kadet yang didera sampai terbunuh dan sebagainya. 

Innalilllahiwainnallillahirajiun... 

Mereka pergi dalam bulan barakah, bulan rahmat, Semoga mereka ditempatkan di kalangan orang beriman. 

Opah Hana juga baru sahaja meninggal seminggu sebelum puasa. Setelah beberapa tahun sakit. Hana bukanlah orang yang sangat rapat dengan arwah Opah, ala macam best friend tu tapi kehilangan Arwah Opah memang buat kami terasa. Arwah Opah bertahan selepas 20 tahun, arwah atok tinggalkan kami. 

Alhamdulillah, lepas balik umrah hari tu, kami sekeluarga sempat balik ke kampung tengok Arwah Opah. Mama berdegil nak balik, bawa air zam-zam untuk arwah opah.*ada hikmah rupanya kami balik waktu tu*

Masa dekat tanah haram hari tu, Ustaz Ahmad (mutawif kami) ada pesan. Kalau ada orang yang sakit, tak lalu makan, bagilah air zam-zam. Sebab air zam-zam boleh bagi tenaga. Tu yang mama nak juga balik. 

Tak sampai sebulan lepas tu, kami dapat berita pemergian Arwah Opah. Kami bersyukur sangat, Arwah Opah pergi masa kami di Malaysia. Mama kata masa di tanah haram, mama berdoa biarlah kami berada di Malaysia kalau Arwah Opah nak pergi sekali pun. Mak cik yang jaga Arwah Opah di Malaysia pun berdoa, supaya sekiranya dah tiba masa arwah untuk pergi, biarlah kami sekeluarga *sebab kami pergi dengan mak cik juga* pulang ke Malaysia dulu. 

Doa itu Allah makbulkan. Alhamdulillah. 

Masa tu, Hana teringat Arwah Opah pernah mengadu kat Hana dan Wawa, dia tak nak duduk hospital tapi kena paksa dengan doktor. 

Arwah Opah tak suka duduk hospital. Bila kami datang, Arwah Opah terus mengadu. Waktu tu rasa Arwah Opah comel sangat. Arwah merajuk dengan Pak Uda. Katanya: 

"Pak uda tak bagi Opah balik. Opah nak balik.

Masa tu, Arwah Opah kena admit hospital sebab jatuh katil. Mak cik kata dia dah letak Arwah Opah dekat tengah katil tapi tak tahulah macam mana boleh jatuh. 

Reaksi Hana? Mestilah speechless dan clueless. Lepas tu, Pak Uda pun ceritalah kenapa Opah tak nak duduk hospital. 

Tanggal 17 Mei 2017, Arwah Opah tinggalkan kami untuk selama-lamanya. Semoga Arwah Opah ditempatkan di kalangan orang yang beriman. Aminn,

Tanggal itu juga, adalah tarikh lahir adik Hana. Satu tarikh yang tak dapat kami lupakan. Cuba bayangkan, Hana baru upload ucapan untuk hari lahir adik Hana di facebook, selang satu jam kemudian, kami received berita pemergian Opah. What should I do? I'm speechless!