Followers

Tuesday, March 29, 2011

PERADUAN MENULIS CERPEN

ASSALAMUALAIKUM SEMUA..

Bermula dari 1-30 April 2011, Grup KEN akan menganjurkan sebuah pertandingan menulis CERPEN di kalangan ahli-ahli grup.

HADIAH PERTANDINGAN:
...
1) TEMPAT PERTAMA:  Sebuah novel + RM 50 (dalam bentuk tunai/top up) -Sumbangan MARIA KAJIWA (Janji Julia)

2) TEMPAT KEDUA:  Sebuah novel + RM 30 (dalam bentuk tunai/top up) -Sumbangan FARAH HUSSAIN (The Untold Story)

3) TEMPAT KETIGA:  2 buah novel - Sumbangan Zuliana Abuas (Gadis Rimba) dan Nurul Fadzillah (Antasia)

4) TEMPAT KEEMPAT : Sebuah novel- sumbangan Sharina Wirdayu (Waktu Mengukir Rindu)

5) TEMPAT KELIMA : Sebuah novel -Sumbangan Qaseh Qaisara (Jangan Pernah Berubah)


SYARAT PERTANDINGAN:

  1. Terbuka hanya kepada ahli KEN. Juri tidak dibenarkan mengambil bahagian.
  2. TEMA : CINTA 
-CINTA ada pelbagai jenis cinta. Terbuka kepada apa jenis cinta sekalipun kecuali cinta yang songsang atau sumbang mahram.

3) PANJANG

-MAKSIMA 8 mukasurat Words-Langkau 2 (Double spacing)

4)Tidak ada unsur-unsur negatif dan membangkitkan isu perkauman.

5)Menggunakan Bahasa Malaysia yang baik.

7)Menggunakan EJAAN yang betul.

8) Menggunakan tanda baca yang betul.

9)Mempunyai mesej dan menghiburkan.

10)Mematuhi format cerpen seperti perenggan dan babak.


CARA PENYERTAAN:

1) SIARKAN  cerpen anda di blog anda.

2) Letak gambar LOGO Grup KEN di atas cerpen anda.

3)Letak LINK grup KEN di bawah gambar.

http://www.facebook.com/home.php?sk=group_156266277748013&ap=1

4) Masukkan LINK cerpen anda ke Grup KEN untuk dinilaikan oleh pihak juri.


PIHAK JURI:

Pihak juri terdiri daripada 14 orang penulis yang akan memberi markah berasingan. Mereka terdiri daripada penulis, novelis dan editor.

Markah yang diberikan akan bergantung kepada keupayaan penulis untuk mematuhi tema dan syarat-syarat pertandingan.

KEPUTUSAN akan diumumkan pada 1 hb MAY 2011.



6 comments :

  1. wah...rugi lak tak jadi ahli lagi
    aiseh kikiki

    ReplyDelete
  2. yufa - tak pe3x..smpat lagi nk jadik ahli grup KEN...yufa add je grup komuniti e-novel...nanti bila dah jadi ahli..bolehlah yufa join...=)

    ReplyDelete
  3. macam mana nak jadi group KEN???

    ReplyDelete
  4. qyqa - mudah je caranya...qyqa ada fb tak? hantar request untuk join group Komuniti ENovel...nnti adminnya akan approve qyqa..=) thank

    ReplyDelete
  5. tolonglah masukkan cara cara nakbuat cerpen skali..hoping niew~O.O

    ReplyDelete
    Replies
    1. cara2x nak buat cerpen? erm, Hana pun tak berapa pandai nak buat cerpen tapi kalau syu serius nak belajar, syu boleh join grup ni dan bertanyakan pada adminnya...seperti kak maria...beliau seorang guru yang bagus dalam dunia penulisan nie..=)

      Delete

>dah baca jangan lupa komen ya...
hope kengkawan suka dengan n3 nie...
komen dari kalian sedikit sebanyak memberi semangat untuk Hana terus post lagi<